A mostani bejegyzésben egy, az utóbbi időben egyre népszerűbb témát szeretnék körüljárni Veletek. Mik is azok a télálló termő banánok? Mit kell tudni róluk, és mi a keserű igazság velük kapcsolatban, amiről nem nagyon esik szó?
Azt szeretném leszögezni az elején, hogy én nem tartom az utóbbi évek divatos fajtáit, és nem célom ezzel a bejegyzéssel a hitelrontás, mindössze szeretném tisztázni, hogy mire lehet számítani ezekkel a fajtákkal kapcsolatban, hogy ne csalódás legyen a vége. A leírt állítások vagy külföldi tapasztalatokon alapulnak, vagy saját, nem fagytűrő, de termő fajtákkal kapcsolatosak.
![]() |
A nálunk csak télálló banánként elterjedt Musa basjoo, amelynek nem ehető a termése |
Mit is várnánk ezektől a növényektől? Nyilván azt, amit egy almafától is például. Kiültetem, locsolgatom, virágzik, terem, megeszem a termést, és mindenki örül. Na ez az, ami nem ilyen egyszerű.
Télálló?
![]() |
Musa 'Helen's hybrid' |
Nézzük első körben azt a fogalmat, amit nagyon sokan tévesen ismernek. Télálló. Na ez az a bűvös szó, amivel itthon mindent el lehet adni. Ide jönnek még a fagytűrő, téltűrő, fagyálló, hidegtűrő, és hasonló fogalmak végtelen keveréke, kinek hogy esik jobban kimondani. Maga a télállóság fogalma azt jelenti, hogy egy adott növény ott télálló, ahol az átlagos teleket mindenféle plusz védelem nélkül károsodás nélkül képes elviselni. Kész, ez ennyire egyszerű. Itt nincs mellébeszélés. Ha már takargatni kell, és visszafagyhat, az már nem télálló. Tehát pl. a japán kenderbanán (Musa basjoo) esetében helytelen az a nagyon elterjedt név, hogy télálló banán. Azonban ez az egyik legfagytűrőbb ilyen növény. Mit is jelent a fagytűrés? Ez az a negatív hőmérsékleti érték, amit a növény károsodás nélkül képes elviselni. Ez a basjoo esetében eltérő érték, mivel más a fagytűrése a leveleknek (-2-3°C), az áltörzsnek (-6-8°C) és a föld alatti rizómának (-15-16°C). Ennél komolyabb hideg esetében a szövetek visszafordíthatatlanul károsodnak, egyszóval a növény elfagy.
A mostanában népszerű télálló, termőként hirdetett fajták fagytűrése elmarad a fentebb említett fajétól, télállóságról pedig egyáltalán nem is beszélhetünk. Tudjátok mi télálló itthon? A borostyán, de nem ezek a növények, amikről itt szó van. Ezeknek fajtától függően van pár fok eltérés a fagytűrésükben, de alapvetően az áltörzs -5-6 °C-ot bír rövid ideig (pár nap), a rizóma rész pedig -8-10°C-ig fagytűrő.
Jöhet a jogos felvetés, hogy mostanában már nincsenek is komoly fagyok, alig van tél. Ebben van igazság, viszont sose lehet tudni, hogy mikor jön be egy komolyabb hidegbetörés. Nincs garancia arra, hogy csak úgy áttelel nálunk egy ilyen típusú banán, plusz ha termést is akarunk, akkor az áltörzs fagytűrése a lényeges.
Termő?
![]() |
Musa 'Dajiao' |
Most nézzük azt, hogyan is néz ki a banánok (nem banánfa, ezek lágyszárú növények) virághozása, és termésérése. Egy banán akkor tud virágozni, ha elég erőteljes, fejlett hozzá a növény, és az áltörzse is. Ideális esetben a virágzás és a termésérés között 5-7 hónap telik el. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a virágzat kinyíljon, a termés megnőjön, és rendesen be is érjen. Viszont ha az áltörzs elfagy, és a nulláról indul a banán, akkor ott abban az évben nem valószínű, hogy lesz virágzás. Ha későn kezd virágozni, és közben rájön a fagy, akkor elfagy a virágzat, termés, szintén nem lehet enni róla. Szóval ha nincs megfelelően védve a fagyoktól, akkor bizony nem lesz mit megkóstolni. Arra vonatkozóan kevés a tapasztalat, hogy mi történik, ha még nem érett a termés, és megfelelő, fűtött takarást kap a növény. Ilyenkor ugyanis le kell vágni a leveleket, hogy a takarást a növény köré tudjuk rakni. Levél nélkül pedig ugye nincs fotoszintézis, nincs cukorképződés, ami fontos a növény, végső soron a termés fejlődése miatt. Pár hasonló esetet már láttam, de sajnos ilyenkor a termés minden esetben elhalt télen.
Nézzük, hogy mi lenne az ideális eset?
![]() |
Musa 'Hajaray' |
A növény legalább 2 méteres fűtött takarással vészelte át a telet. Tavaszra már jellemzően elkezdett leveleket is hozni a takarás alatt. A virágzás elkezdődik legkésőbb június-július hónapokban, hogy legkésőbb decemberre (amikor jellemzően az első komolyabbnak mondható fagyok megjelennek) beérjen a termés. Na ez azért nem fog mindig ilyen simán menni, ezt azért szerintem mindenki beláthatja.
![]() |
Musa 'Helen's hybrid' |
A teljesség igénye nélkül a következő fajtákat szokták télálló, termő fajtákként hirdetni:
Musa 'Dajiao': ez a sikkimensis és balbisana fajok keresztezéséből jött létre. Várható magassága 3-3,5 méter, rizóma fagytűrése -7-8°C
Musa 'Hajaray': sikkimensis és Rajapuri keresztezés. Várható magasság 6 méter körül, rizóma fagytűrése -10-12 °C
Musa 'Helen's hybrid': sikkimensis és Chinichampa keresztezés. Várható magasság 5 méter körül, fagytűrése -12-15°C, a termése magokat tartalmaz. Nálam évek óta kint telel ez a fajta. Avartakarást kap, a földig visszafagy, de biztosan áttelel, és őszre már 3-4 méteres.
Musa ' Himalayan Fruit': ez a Dajiao egy szelektált, javított változata, ami elvileg némileg fagytűrőbb, és gyorsabb a gyümölcsérése, de nálunk egyáltalán nem elterjedt. Várható magasság 2-2,5 méter, rizóma fagytűrése -8-10°C
Musa 'Himalayan Mountain': a Himalája észak-indiai részén fedezték fel. Fagytűréséről nincsenek adatok, de hasonló lehet a Dajiao fajtáéhoz. Várható magassága 3 méter körüli.
Az egyéb fajokról, fajtákról nem írnék, mert vagy nem ehető a termésük, vagy annyira gyenge a fagytűrése (-4-5°C), hogy nincs értelme ebben a bejegyzésben beszélni róluk.
Nem mondom, hogy ezek a télálló, termő banánok úgy, ahogy van, teljesen átverés szagúak, de vannak olyan infók, amikről nem esik szó, és bizony ezért a vásárlók úgy veszik meg ezeket a növényeket, hogy nem rendelkeznek a lehetséges buktatók ismereteivel.
Természetesen ha vannak hazai tapasztalatok, szívesen várom őket, hiszen mind tanulni szeretnénk, megismerni ezeket a fajtákat.
Olyan hálás vagyok neked ezekért az írásaidért! Újra és újra átolvasom őket, hogy valami be is ragadjon :D magyar nyelven kevés az ilyen jó olvasmány a témában! Nagyon köszönöm!
VálaszTörlés