2023. december 15., péntek

Xanthosoma fajok, fajták

Ebben a bejegyzésben igyekszem bemutatni az általam tartott, illetve a leggyakrabban tartott Xanthosoma fajokat, és fajtákat. Amiket tartottam, azoknál különös tekintettel ügyelek minél több részlet megosztására a pontos beazonosítás kedvéért. Azt azért elöljáróban elmondom, hogy a növény fejlettsége, a fény mennyisége és a hőmérséklet bizonyos fajtáknál befolyásolja a színezetet, és néhány más tulajdonságot. A fajok, fajták általános tartási infóiról itt nem írok, azokat megtaláljátok az egyes nemzetségek leírásánál. A neveknél zárójelben a kereskedelemben előforduló, úgynevezett hétköznapi nevét írtam, mivel nem mindig a pontos tudományos nevén árulják a növényeket.

Xanthosoma atrovirens

2-2,5 méter magasra megnövő növény, amely Közép-Amerikában őshonos. A teljes tűző napot nem kedveli, pár órás szűrt napfényt igényel, de árnyékosabb helyen is jól fejlődik. A levélnyélen végigfutó sötétzöld csíkok jellemzőek rá. A levélnyél, erezet világoszöld, a levél sötétzöld, kissé kékes árnyalattal. Azonban van egy sötétzöld levélnyelű változata is,aminek kissé a levelei is sötétebbek.

Csíkos levélnyelű változat

Xanthosoma atrovirens var. monstrosum (Albomarginata, Mickey Mouse)


Több szempontból is érdekes növény. A levelei variegata-k, plusz deformáltak is. A levele érzékenyebb a napégésre, ezért szűrt fényben érdemes tartani. Általában 90-100 cm magasra nő meg. Trópusi klímán, ahol nincs pihenő időszakra kényszerítve, ott 1,8-2 méter magasra is megnőhet. Sajnos kényesebb, lassabb fejlődésű növény.

Xanthosoma maffafa aurea (Lime Zinger)


Ez a változat csak 140-160 cm magasra nő meg. Az egész növény jópár árnyalattal világosabb zöld az alapfajhoz képest, az erezet szinte fehér színű, a levélnyél világoszöld.

Xanthosoma robustum


Ez egy kimondottan nagyra növő faj, 300-350 cm magasra nőhet, de törzset nevel, ezért lehet magasabb is. A levelei széles nyíl alakúak, felületük kissé hullámos, sötétebb zöldek, valamint a levélnyelek is sötétebbek. Nagyon hasonló faj a Xanthosoma sagittifolium, amelynek azonban a levelei keskenyebbek, nyúltabb nyílhegy alakúak. A levelek világosabbak, és van egy halvány kékes árnyalatuk. A levélnyélen halvány kékes, púderes bevonat van. A sagittifolium mellett a robustum is előfordul Floridában és a környékén kivadulva, ahol hatalmas méreteket érnek el.

Balra robustum, jobbra sagittifolium
Xanthosoma sagittifolium


Ezt a fajt több trópusi országban is étkezési céllal termesztik gumójáért. A nagyon jó alkalmazkodóképességének "hála", már több helyen invazív növényként tartják számon, többek között Hawaii-on, és Észak-Amerika déli részein, Floridában és a környékén. Papíron -16-18°C-os a fagytűrése, ezért érdemes lenne kipróbálni, hogy szerepel a hazai teleinknél.


300-350 cm magasságúra nő meg, de mivel idősebb korában törzset nevel, ennél akár magasabbra is nőhet. A levelei jellemzően nyílhegy alakúak, középzöldek, a levélnyél világoszöld. A levélhüvely, ahonnan az új levelek illetve virágok bújnak ki, narancsos-rózsaszín színű a széleken, hullámosak. Napon nevelve zömökebb növény lesz, árnyékosabb helyen kissé nagyobb leveleket hoz, igazából ha kap kellő vizet, akkor jól bírja a napot.


Xanthosoma sagittifolium
'Variegata'

A távol-keleti országokból indult útjára ez a növény, amely habitusban, levélalakban hasonlít az alapfajra, azonban a leveleken változatos formában jelennek meg a világos mintázatok. A tisztán fehér színek nem jellemzőek, inkább a zöld fehérrel kevert árnyalatai jelennek meg.

X. sagittifolium 'Variegata' középen

Xanthosoma violaceum


180-200 cm magasra megnövő faj. Elég jellegzetes növény a széles, nyíl alakú leveleivel, és a sötétlila levélnyéllel, erezettel. 


Teljes árnyékban nevelve is ilyen lila színű, de napon nevelve zömökebb lesz a növény, sötétebb színekkel, a levél felszíne is kissé hamvas-lilás, különösen az új leveleken. A törzsnevelés nem jellemző rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése